вторник, 26 април 2011 г.

Няма Великден за Лора Крумова!

Неделя беше Великден. Христос воскресе!
Навръх Великден се оказах в една стая с включен телевизор. А на телевизора Лора Крумова. Щастлива да ни представи една фолкпевачка, еволюирала до адвокатка. Певачката била много известна през деветдесетте, разбрахме. Уведоми ни матроноподобната жена, че пяла на всякакви мутри и мафиотски босове и че количествата пари, които изкарвала на вечер, после не можела да ги преброи. Как се радваше Лора Крумова на щастието й. Десет минути слушахме изречения, наситени с "пари", "печелене" и "броене" и гледахме щастливи усмивки. После пак щастливи усмивки, защото тия мутри, дето им била пяла, и станали и клиенти на новоизлюпената адвокатка. Как да не пърха от умиление човек.
Адски вървежен репортаж! Просто Крумова изби рибата!
А беше Великден. И ми се въртяха едни старомодни, изкопаеми, жалки и смешни мисли, като от някакво вкаменено минало:
Крумова, ти нарочно ли легитимираш една безнравствена жена? Съзнаваш ли, че казваш на безбройните немислещи зрители на предаването си: няма нищо лошо в това да пееш на убийци и престъпници, завладели държавата ни, превърнали живота ни в ад, да ти тъпчат в сутиена кървави пари, които ти дори да не можеш да преброиш (те много хора не могат - защото ги нямат, откраднати са им), после да еволюираш до адвокатка и да защитаваш същите тези изроди, сто процента добре да ги защитаваш, като знаем и съдилищата ни какви са. Да ми се хилите от екрана навръх Великден такива едни щастливи, успели и по никакъв начин ненаказани за пълната липса на представи за добро и зло в себе си.
Сега моето любимо изкопаемо ще изплува от дълбините на вселената и ще рече, че милион пъти ми е казвало да не гледам телевизия. Аз пък ще му река, че в чужда къща не мога да кажа: "Изгасете телевизора", първо. И второ - от това, че аз няма да ги гледам, тези изродщини не спират да съществуват. За съжаление и потрес.

Христос воскресе, прочее!

6 коментара:

  1. Тя, Лора Крумова, е над тия неща, имам предвид поизтърканата традиционна великденска символика. И от гледна точка на достигане на тв рейтинг ( а то има ли друга такава за тв журналиста?) си е напълно права. Във фразата "Безбройните немислещи зрители" ключовата дума е "безбройните", а не втората или, не дай боже, третата дума. На кого му е интересно някой да върти отдавна скърцащата латерна за добро и зло и великден и незнамкакво си по телевизията, когато имаме жив поп-фолк-порно-юридически идол и той, представете си, не е измислица на трескавия мозък на прекалил с кафетата сценарист, а диша, работи и живее сред нас?!
    Прочее, ако трябва да избирам какво да гледам когато съм в чужд дом, бих избрал или само поп-фолк или само порно, но никога и двете... -:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Чакай де, все пак цяло едно мощно философско течение ни учи, че когато затворим очи, светът престава да съществува :-). Ако не гледам въпросната Лора Крумова (която за щастие дори не знам как изглежда, и не искам да знам) и нейните събеседници и -чки, мога да си представям, че те не съществуват. Всъщност за мен не съществуват. Ерго, целта е достигната. Лошо е, когато дистанционното на тв не е в моя власт, но тогава поне краката ми са.

    Страхливо и пораженчески било, казват, да се криеш от действителността, която не одобряваш, вместо да развееш красния пряпорец и да хукнеш с тръбен зов напред да я променяш. Къде-къде по-благородно било да се юрваш да я мениш, мда. Да почупиш пет-шест или петдесет-шейсет копия в грапавите дъски на вятърните й мелници, преди да си пречупиш психиката в тях (или главата, което настъпи първо).

    Аз пък като едно примигващо немощно изпод смъкнатите клепачи на годините изкопаемо ще кажа, че когато не можеш да промениш действителността, е добре да промениш отношението си към нея. За да не изперкаш де, не за друго. От чисто егоистична цел, демек.

    Великден за много малко хора има духовен смисъл. Останалите - потискащото мнозинство - се колят с брадви и газят с коли навръх Великден, удрят се с маши за въглища по главите и убиват зверски 85-годишни самотни бабички за шест лева. Какъв ти тук Великден, значи.

    Просто живот. Моралът е вторична, изкуствено създадена и наложена отгоре му конструкция.

    Май съм твърде мрачна днес, да. :-) Поздрави, прочее, и препрочети пак първия абзац :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Имам идея за риалити:
    Нека селекционираме изкуствено хибрид между малолетен престъпник, футболист, моден дизайнер и евродепутат. Нека назовем хибрида А.
    Така полученият за нуждите на шоуто организъм да се изправи срещу друг подобен хибрид, Б, а именно кръстоска между журналист, маг от Канал 3, делтапланерист и неформален поет, като прекия двубой да включва следните три рунда:
    1. Автобиографичен преразказ (с елементи на разсъждение...)на тема "Кой съм аз и къв си ти..."
    2. Замеряне на противника от кратка дистанция с неотваряни досега томчета на Рабле, с цел допълнителна мотивация за финалния, трети рунд от схватката.
    3. Разсъждения на тема култура и обществено-политически живот.
    Жури за риалитито - проф. Вучков - председател, Митьо Пищова - член и Люба Кулезич - членка.
    В паузите между рундовете, Ани Салич със скръбна физиономия, изтръгваща от сърцата на зрителите най-искрено и дълбоко съчувствие, да напомня кратки номера за СМС-и с които ще бъдат спасени много деца от Североизточното плато на планините Вирунга. Продуктовото позициониране на риалитито може да включва кратки клипове с членове на журито, използуващи ежедневни превръзки, хепатопротектори против тежка храна по празниците, както и суперздраво лепило за зъбни протези. След финала, победителят да бъде поканен в някой сутрешен блок ( може и при Лора Крумова) където да сподели с аудиторията какви са бъдещите му творчески планове, както и как издържа на напрежението и на забързаният ритъм на ежедневието. Ако говори перкалено бързо и останат минути до рекламите - да го питат как си зарежда батериите и къде обича да прекарва свободното си време.

    ОтговорИзтриване
  4. "Лошо е, когато дистанционното на тв не е в моя власт, но тогава поне краката ми са."
    Много искам да видя в чия власт са краката ти, когато си при МАМА

    ОтговорИзтриване
  5. Ами аз в такива моменти съм много нетолерантна, да ти кажа, и знам, че това не е правилно нито стратегически, нито тактически, но не могу молчать и директно заявявам своята нетърпимост. Не се гордея с това, впрочем, защото от гледна точка на християнските добродетели никаква ме няма (смирение!), но според мен човек трябва да се вслушва малко по-често в инстинкта си за самосъхранение.

    ОтговорИзтриване
  6. А, и моля, я вземи да си оправиш часовите пояси в този блог, защото изпадам в когнитивен дисонанс - сега е 21.49, а тук пише, че съм пратила точно предишния си коментар в 14.48 :-)

    ОтговорИзтриване