сряда, 3 юни 2009 г.

Хондурас - щафета

Руми Алексиева ми пусна щафета (от блога на Павел Николов) и ми постави задача да разкажа какво свързвам с Хондурас. Не знам, защо е избрала точно Хондурас.

От година, откак се запознах с песните на Тимур Шаов, ми се иска да намеря повод остроумно и на място да запея първия ред от песента му "Мы пойдем своим путем". Е сега намерих повод да го направя, макар и не заради остроумието:

Лично меня Гондурас беспокоит,
но в обществе нашем - другой коленкор:
Спорят до хрипа и до мордобоя,
О судьбах Отчизны ведут разговор.

Осталось-то выяснить самую малость:
Какой у страны стратегический путь?
Запад, Восток, Евразийство, Сакральность?
Короче, оглобли куда повернуть?

Собираются и ругаются
Вроде трезвые - что шуметь?
Кто-то западник, кто-то лапотник
А кто и просто так - потрендеть.

Който знае руски може да си достави удоволствието тук:
http://musicfond.com/music/track/-/%D0%A8%D0%B0%D0%BE%D0%B2%20%D0%A2%D0%B8%D0%BC%D1%83%D1%80/%D0%9F%D0%BE%20%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%BA%D0%B5%20%D1%82%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%8F.../?id=132927

А иначе от ранните си ученически години търсех някое географско название, което да използвам, когато искам да кажа "на майната си, дето никой не я знае къде е". Най-изразително ми се стори "Тегусигалпа". След време започнах да се пробвам да запомня на кое е столица (когато разбрах, че е столица) и дълго време бях убедена, че е на нещо като Брега на слоновата кост поради другото му име - Кот ди вуар. Прилича на Хондурас по наличните гласни. Задачата да запаметя на кое е столица все пак си остана и дето се вика наскоро, в най-последното десетилетие затвърдих, че е на Хондурас. После ми остана да запомня и че не се намира в Африка, което се отнася и за Никарагуа (това - в случай, че някой ми пусне щафета за Никарагуа).

Така за Хондурас.
Наложи се да заменя Тегусигалпа с "Антигуа и Барбуда" и то в смисъл, че ще се махна от тук и ще отида на майната си, където е по-добре. После, като го видях къде е, се замислих, че може би наистина е по-добре, но няма да си променям фразиологизма я!
Сега смятам да предам щафетата на един Тиранозавър, да видим какво му идва на ум за Антигуа и Барбуда.

1 коментар:

  1. чак като прочетох поста ти разбрах защо съм избрала Хондурас - "Лично меня Гондурас беспокоит" :-))))))))

    ОтговорИзтриване